Waar komt de Flapjack vandaan?

Het woord Flapjack gaat terug tot begin 16e eeuw in Engeland. In de loop der geschiedenis heeft het woord meerdere betekenissen gekend (waaronder pannenkoek) en pas vanaf 1935 wordt er met “Flapjack” een havermout reep bedoeld. Vandaag de dag gebruiken Amerikanen het woord Flapjack voor pannenkoeken, terwijl de Britten een speciaal soort havermout reep bedoelen. Deze reep is zo speciaal vanwege de bereidingswijze: havermout is van zichzelf namelijk redelijk droog, maar een goede Flapjack wordt door veel mensen omschreven als smeuïg en smeltend in de mond. Een traditionele Flapjack wordt gemaakt door eerst wat boter in een pan te smelten en daar Golden Syrup aan toe te voegen totdat er een egaal mengsel ontstaat. Daar wordt dan de havermout aan toegevoegd en eventueel extra ingrediënten zoals gedroogd fruit of kokos. Daarna wordt het havermout mengsel in een bakvorm gegoten, aangedrukt en kan er een topping worden toegevoegd. Dan zijn de Flapjacks klaar om in de oven te gaan en afhankelijk van de temperatuur komen ze er krokant of juist wat smeuïger uit.

De Dorset Flapjack wordt gemaakt in Dorset, Engeland, een prachtige kuststreek in Zuid-Engeland bekend om haar krijtrotsen en prettig klimaat. Deze Flapjacks worden volgens traditioneel recept en alleen met de beste en zo veel mogelijk lokale ingrediënten bereid. Dit gebeurt nog op ambachtelijke wijze en is daardoor een arbeidsintensief proces. Geen wonder dus dat wij nog nooit een lekkerdere Flapjack zijn tegengekomen!